Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tři zákony fandomu

Úžasný článek, který by si měl přečíst každý, aby se nám tu společně četlo i tvořilo lépe a radostněji heart

Za jeho český překlad vděčíme Hanetce z června 2016, betovala Belldandy , zveřejněno tamtéž, u TruTru a na Fanpolis

__________________________________________________

Tři zákony fandomu je metaesej napsaná uživatelkou ozhawkauthor a uveřejněná svého času na sociální síti tumblr.

Tři zákony v názvu jsou odvozeny od Tří zákonů robotiky Isaaca Asimova , smyšlených instrukcí, chránících člověka, které by měly dle představ většiny sci-fi autorů naprogramovány do každého počítače a androida budoucnosti.

Esej byla napsána krátce poté, co byl v roce 2015 do kin uveden film Star Wars: The Force Awaken (Hvězdné války: Síla se probouzí), a zřejmě je reakcí na bující rozbroje ohledně různých preferencí v párování postav (tzv. shipping wars) v tomto fandomu. Uvedená problematika se nicméně dá aplikovat na mnoho fandomů napříč časem.

Během prvních šesti dní tento post na tumblr obdržel 16 000 reakcí, buď v podobě udělení ‚like‘, nebo sdílení, nebo obojího. Ke dni 30. 5. 2016 měl post 34 630 komentářů.

Znění eseje

Pokud chcete být součástí jakéhokoliv fandomu, je třeba, abyste akceptovali a respektovali tyto tři zákony.

Pokud nejste schopní se jim podřídit, pak si musíte uvědomit, že jste to vy, kdo dělá pro autory z fandomu území, na kterém se nemohou cítit v bezpečí. Že jste to vy, kdo potlačuje jejich kreativitu.

Stejně jako je tomu u očkování, i tady platí, že fandom funguje, pouze pokud tyto zákony respektuje každý.  Autoři potřebují svobodu k tomu, aby mohli tvořit své fanarty, fanfikce i veškerý další obsah beze strachu, že obdrží za své rozhodnutí, co tvořit, pronásledování nebo trolling maskovaný za obavy. To platí bez ohledu na to, zda se vám takový obsah náhodou líbí nebo nelíbí.

PRVNÍ ZÁKON FANDOMU

Co se ti nelíbí, nečti. -  Don’t Like; Donť Read (DL; DR).

Je jen na vás, co spatříte na internetu. Není na nikom jiném, aby vám říkal, jaký obsah musíte či nemusíte konzumovat; a není ani na nikom jiném, aby za vás internet kontroloval, zda se tam nevyskytují věci, které se vám nelíbí. Zrovna tak není na VÁS, abyste kontrolovali fandom ve snaze chránit sebe nebo kohokoliv dalšího, ať už reálného nebo hypotetického.

Existují nástroje, které vám v ochraně mohou pomoci, pokud vám to vadí, ať už proto, že to u vás vyvolá traumatickou reakci (triggers)  nebo vás to znechucuje (squicks). Naučte se je používat a chraňte si své duševní zdraví. Pokud sledujete fanoušky vytvořený obsah a zjistíte, že se vám nelíbí – PŘESTAŇTE.

DRUHÝ ZÁKON FANDOMU

Tvoje úchylka není moje úchylka. -  Your Kink Is Not My Kink (YKINMK).

Jednoduše řečeno, tohle znamená, že každému se líbí něco jiného. Není na vás, abyste určovali, co je autorům dovoleno tvořit.  Není na vás, abyste byli strážci fandomu.

Jestli se vám něco nelíbí, můžete svůj názor zveřejnit, nebo sami vytvořit opačně laděné dílo a přesvědčit další fanoušky o svém pohledu na věc.

Ale nemáte žádné právo říci kterémukoliv autorovi: „Tohle se mi nelíbí, takže jsi to neměl stvořit. Tohle se přece nikomu nemůže líbit. Nemělo by to tak být."

Není na vás rozhodovat, co se má ostatním lidem líbit nebo nelíbit, co mají tvořit nebo netvořit. To je cenzura. Nedělejte to.

TŘETÍ ZÁKON FANDOMU

Shippuj a nech shippovat. - Ship And Let Ship (SALS).

Většina (jestli ne všechny) fandomy jsou o shippování. Existuje stejné množství možných shipů, jako je fanoušků, a možná i víc. Můžete mít OTP (One True Pairing – jediný pravý pár), můžete mít NOTP, můžete mít pairing, který vás už jen při letmém pomyšlení na něj nutí ke zvracení.

Není na vás, abyste dohlíželi na shippování nebo rozhodovali o tom, co ostatní mají nebo nemají shippovat. Jen to, že vám nějaký konkrétní ship připadá problematický nebo nechutný, ještě neznamená, že ostatní ve svých fanouškovských dílech nesmějí prozkoumat jeho možnosti.

Máte veškerou volnost, abyste vytvořili dílo s opačným obsahem, napsali vlastní článek, proč je určitý ship odpudivý, donekonečna o tom diskutovali na vašem osobním blogu se stejně smýšlejícími osobami.

Nepřísluší vám pronásledovat autory kvůli jejich shipům, nepřísluší vám žádat je, aby nevytvářeli žádná další díla o těchto shipech nebo aby tvořili díla jen s takovým obsahem, jaký vám připadá přijatelný.

Sečteno a podtrženo, tyto tři zákony říkají následující:

Za obsah fan prací neplatíte a nemáte ve vztahu k němu žádné jiné právo, než se rozhodnout ho buď strávit, nebo nestrávit. Pokud se rozhodnete jej strávit, pak neútočte na autora, pokud nebyl podle vaší chuti. To je vrchol nevychovanosti.

Chovejme se ve  fandomu zdvořile. Bude to tak lepší zážitek pro nás pro všechny.

 

Odkaz na originální text: http://ozhawkauthor.tumblr.com/post/136380833197/the-three-laws-of-fandom

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář