Jdi na obsah Jdi na menu
 

Klíč a slash

rainbow_flag_of_glbt.jpg

Moji milí čtenáři J
S ohledem na to, že se mi – k mému velkému překvapení – v poslední době dostávají různé reakce, od mile nejistých až po zklamané, rozhodla jsem se opět a tímto způsobem k danému tématu vyjádřit.
Třebaže mám na úvodní stránce napsáno, že „v příběhu jsou zpracovaná homosexuální témata… doporučený věk 18+“, třebaže se prezentuji jen a pouze na stránkách Daily slash, třebaže jsem si tyto stránky dala na první místo ve svých oblíbených odkazech, třebaže další dva odkazy jsou na výtečné slashové autorky, třebaže v komentářích jsem se vyjádřila nejednou a jasně - náhle se setkávám s dotazy, zda je Elysejský klíč slash.
Takže ještě jednou – ano, Elysejský klíč je jednoznačně slash J
K otázce, proč to na vás na první stránce nekřičí blikajícím rudým nápisem a je to „pouze“ uvedeno v informacích dole - odpověď je prostá:
Vztah dvou mužů je normální. Tečka.
Pokud jste všechna zmíněná upozornění přehlédli a pokud je vám vztah dvou mužů nepříjemný, pak vás zjevně zlomyslný osud zavál na nesprávné stránky a je nejvyšší čas přestat číst ;-)
Já budu vaši volbu respektovat. Vy prosím mějte v úctě práva a svobody druhého člověka na volbu partnera.
Zcela vědomě píšu pro menšinovou část čtenářské obce a jsem s tím naprosto spokojená. GLBT lidé mají právo na své vlastní pohádky, na své vlastní sny. Považuji za čest, že je pro ně smím psát.
Děkuji vám.
 
Přeji krásný zbytek dne
 
 
 
P. S. Neodolám, připojím kratičkou úvahu. Kdybyste se setkali s kritikou povídky, založenou na tom, že je příběh heterosexuálního zaměření; ruku na srdce, jaký by byl váš názor na to? Přišlo by vám to – absurdní? J
A z jakého důvodu bychom měli akceptovat, že opačný přístup je v pořádku???
 
P. P. S. Pro ty, kteří si nejsou významem slova „slash“ jistí, pak tedy ve zkratce jde o fanouškovskou tvorbu, zabývající se předpokladem, že dva představitelé stejného pohlaví z nějakého filmu či seriálu chtějí/jsou/byli/budou spolu sexuálně nebo romanticky zapleteni. Pokud jste se domnívali, že slash jako takový se rovná obscénní porno, byli jste někým ošklivě mystifikováni J Velmi podrobně je význam a vývoj slashe popsán zde .
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Ahojky, Baro :))

(Alice, 19. 12. 2010 17:33)

S komentáři si nelam hlavu, před vánocemi je prostě času míň než kdy jindy. Hlavně, když si najdeš chvilku kapitolku přečíst :))
A díky, jsem moc ráda, že se ti Klíč líbí jako slash :)) Ani já už si neumím představit život bez slashových příběhů :D To pak prostě není kompletní :))

Mila Alice

(kakin, 9. 12. 2010 15:36)

plne s tebou souhlasim...taky me prestava bavit cist a obhajovat tyhle skvele povidky...skvele povidky se obhajuji sami za sebe, my k tomu pridavame jen sul do omacky a dochucujem ji...ale kdyz tam nekdo prida pepr, tak je to to nejhorsi co muze udelat...to musime vzit sul a cukr dohromady a tu pohromu spravit...a to nejde jen tak
souhlasim s mazanim homofobne orientovanych komentaru, to popravde k povidce vubec nepatri
ja taky nekomentuju heteropovidky heterofobne...i kdyz se mi treba nektere nelibi...urcite je maz
zalezi na tobe, jestli to budes chtit, ale jestli se chces vyhnout dalsim pripadnym homofobnim komentarum, tak udelej jako uvodni stranku velky obrazek Severuse a Harryho a tlacitka vstoupit nebo opustit stranku...podle toho obrazku by mel kazdy trouba poznat o co pujde a ty se takovym komentarum vyhnes, protoze kliknutim na tlacitko Vstoupit bere na vedomi, co ho ceka
ja bych to tak udelal...zalezi na tobe, jestli to budes chtit udelat

Ahojky, kakine :))

(Alice, 9. 12. 2010 18:15)

Děkuji za tvůj souhlas :)) Možná by mě to vše tak nerozzlobilo, kdybych se vážně snažila "vetřít" do jiné sféry - ale já od samého začátku působím a pohybuju se čistě na slashové půdě. Jedinou reklamu si dělám na Daily slash. Píšu slash, takže si hledám čtenáře mezi milovníky slashe - proč bych je měla hledat jinde? :))
Ale taky nechci, aby to vyznělo, že "běhám po netu s transparenty Kdo nemiluje slash, je homofob" :D To by bylo absurdní, vymáhat si toleranci tím, že lidem vezmu právo svobodné volby. Třeba se mi ozvala čtenářka, která slash nikdy nečetla a řekla mi, že to zkusí. Takového člověka si vážím. I kdyby na konci zjistila, že tohle není opravdu její šálek kávy - dala tomu šanci. A hlavně v takovém případě vůbec nejde o nesnášenlivost, jen o to, že prostě nemusí zrovna chlapíkům "koukat pod peřinu". V pořádku, takový člověk má můj naprostý respekt. Stejně jako když se mi tu někdo ozval, že slash moc nemusí, ale příběh se mu líbí, tak to zkusí dál. Prima, ani tohle není projev homofobie, každý máme právo si vybrat, co se nám líbí - jde jen o to, udělat to tak, abychom ty druhé pro jejich volbu neuráželi.
S tím "tlačítkem" máš svým způsobem pravdu. Ale já ho tu nechci :) Můj osobní názor je, že dokud budeme "stopkou" označovat GLBT tvorbu, budeme stále říkat Pozor, tam dál je něco "jiného-divného". Informace, že v příběhu zpracovávám homosexuální témata, násilné scény, doporučený věk 18+ je ta jediná, kterou jsem se cítila vázaná podat...
Děkuju ti :))
P.S. Dovolila jsem si tvůj duplicitní komentář vymazat, doufám, že si to nebudeš brát osobně :D :D

Re: Ahojky, kakine :))

(kakin, 10. 12. 2010 20:10)

to je pravda, ne kazdy, kdo nema slash rad je homofob, ale dulezitou zpravu muj komentar poskytl...doufam ze i nejak hodnotou xD
s tim tlacitkem, vlastne mas pravdu...ja mel na mysli neco podobneho, jak kdyz vstupujes na stranky s ... ehmm... dospelackou tematikou xD
vubec mi nevadi, ze si muj druhy a vlastne stejny komentar vymazla...stejne by jenom zaclanel v tom mori inteligentnich komentiku xD

Re: Re: Ahojky, kakine :))

(Alice, 11. 12. 2010 23:54)

Rozhodně hodnotnou! :))
S tím varováním na "dospěláckou" tématiku - to máš taky pravdu :D Ale mezi námi - fakt si myslíš, že to někdo dodržuje??? A že ti, kterým je méně, jdou raději jinam? :))
Díky, ulevilo se mi, že sis to smazání nevzal osobně :D

Re: Re: Re: Ahojky, kakine :))

(kakin, 17. 12. 2010 7:49)

uprimne? taky si myslim, ze se to nedodrzuje, ale nemuzou potom rict, ze nebyli varovani

.)))))

(grid, 11. 12. 2010 21:42)

Súhlasím v plnom rozsahu. Nie každý dokáže akceptovať inakosť a všetko ostatné týkajúce sa tejto témy. Preto je len dobré, že si svoj postoj vyjadrila aj takto a snáď si to dotyční ľudia uvedomia a prestanú s hlúpimi invektívami. Elysakský klíč je fantasticky dobre písaná poviedka. Bez debaty. Fakt.

Děkuju ti, grid :))

(Alice, 12. 12. 2010 1:00)

Většinou se snažím "vyzuřit" o samotě, aniž bych tím někoho obtěžovala :)) Tentokrát to nějak nevyšlo :D Ale nakonec jsem ráda, některé věci je dobré říct "nahlas". U nás (myslím v českých vodách) je slash vnímán s trochu hanlivým nádechem a to je škoda. On má své kouzlo, může mít i hloubku, a především umí být stejně dobré oddechové čtení, jako kterékoliv jiné :)) A probouzí sny - a kdo z nás nesní rád? :))
Moc ti děkuju. Za tvou podporu i přízeň :))

Slash?

(Hajmi, 10. 12. 2010 19:15)

Milá Alice. Plně s tebou souhlasím. Měla jsem kamaráda a kolegu gaye. Je to fantastický chlap. Ve vztahu dvou mužů nevidím nic špatného, ale je to pro mě naprosto přirozená věc. Nevím proč by se měl někdo nad tím pohoršovat. Jenže jak je známo nekonečnost vesmíru se dá přirovnat k lidské blbosti.
Vždycky se takoví jedinci vyskytnou, a místo aby šli o kus dál budou remcat.
Napsala jsi to naprosto správně. Vím, že si člověk říká - jsou to prudérní omezenci, ale stejně taková věc dokáže rozčílit.
Zlato nenech se tím otrávit a jen klidně piš dál. Je nás strašná spousta, kteří ti jsme za dobrou slashovou povídku vděční.

Ahojky, Hajmi :))

(Alice, 11. 12. 2010 23:45)

Moc děkuju :))
Já pevně věřím, že těch tolerantních lidí je přeci jen většina, snad i drtivá většina. z toho zbytku je pak další část, která se projevuje nesnášenlivě v rámci zachování image, ale pak v soukromí je přístupná k hovoru... Smutné je, že těch pár hlupáků pořád zbývá a ještě smutnější je, když se neudržím a dovolím jim, aby mě naštvali :))
Ne, otrávit se nenechám, píšu slash moc ráda :)) A vy, čtenáři tady na Klíči, jste hotoví skutečný zázrak :))
Děkuju :))

http://www.a-sisi.wgz.cz

(assez, 10. 12. 2010 18:12)

Bravooo!
Wohou!

Ahojky, assez :))

(Alice, 11. 12. 2010 23:39)

:D Dík :D

...

(Profesor, 9. 12. 2010 17:34)

On někdo nepochopil, že Klíčje slash? Vždyť to máš už na úvodní stránce. Jenže lidi jsou blbí. Přehlédnou i zjevná fakta.
Také si nemyslím, že Klíče je pro slash škoda. Mně by se nelíbil jako het. Já v poslední době čtu akorát odborné věci, básničky a slash, takže mi slah přijde takřka přirozenější než het.
Mně to přijde naprosto přirozené a nádherné, když se mají rádi dva lidé stejného pohlaví. Oni si rozumí nejlíp. A odpadají tu takové ty vtipy a narážky na chlapy/ženské a jejich mouchy.
Mon, doufám, že ti můj komentář něco řekl. Já už zase nevnímám únavou.

Ahojky, Profesore :))

(Alice, 9. 12. 2010 18:30)

My jsme prostě národ, který "nečte návody" :)) Ale vážně, když se tyhle dotazy začaly objevovat, byla jsem z toho hrozně zmatená :)) Vážně by mě ani ve snu nenapadlo, že se ke mně může dostat někdo jiný, než čtenář slashe. Zřejmě může :))
Klíč je na slashi přímo postavený; na jejich vztahu, kterým se komplikují a řeší různé problémy :D Neumím si ho představit jako het, to bych vážně musela kopírovat třeba Aspen nebo jharad17 a podobně. Mě prostě napadla tahle zápletka, protože je mi bližší :)) Kombinovat odbornou literaturu se slashem - jsi typ profesora, který je mi velmi sympatický :D
A v tomhle s tebou opět naprosto souhlasím, mě napadlo totéž - kdo by mohl chlapíkovi rozumět líp než druhý chlapík? Kdo ví líp, co žena potřebuje ke spokojenosti, než druhá žena? :))
Děkuju ti, Profesore. Za tvůj názor i čas :))

Re: Ahojky, Profesore :))

(Profesor, 10. 12. 2010 16:42)

Sympatický typ profesora?
Dík. Bohužel jen přezdívkou. Jinak studentka VŠ.

Re: Re: Ahojky, Profesore :))

(Alice, 11. 12. 2010 23:19)

To přeci nevadí, přezdívky většinou řeknou o člověku mnohem víc než vlastní jméno :))

Vím jak se cítíš.

(Mája, 10. 12. 2010 15:22)

Jsem heterosexuál a hrdinové mých povídek také. Přesto vím, jak se cítíš, když se musíš potýkat s podobnými předsudky. Jsem ročník 63 a v době, kdy jsem se začala potýkat s pubertou, tak byla homosexualita považována za sexuální úchylku. Zamilovala jsem se do bezva kluka a zjistila, že je gay. Z prvotního poblouznění vzniklo nakonec krásné přátelství. Prožívali jsme spolu první lásky a zklamání a potýkali se s předsudky a fóbiemi. Vím, jak moc umí být lidé zlí a doufala jsem, že tato doba již pominula. Jak je vidět, tak lidská hloupost a netolerance nezávisí na době, způsobu vzdělávání, ani věku. Nejlepší zbraň proti takovým lidem je ignorovat je. To pomáhá mě udržet si klid v duši a zdravý rozum a to samé radím i vám, které tito lidé rozčilují. Nestojí za to, abyste si kvůli nim ničili zdraví a kazili si dobrou náladu.
Mája

Ahojky, Májo :))

(Alice, 11. 12. 2010 22:54)

Ano, dřív to měli opravdu těžké :( Ale je prima, že jste si navzájem zůstali blízcí a mohli být aspoň přátelé :))
Rozhodně máš pravdu, rozčilování ničemu nepomůže, jen nervuju sama sebe :)) Bohužel se občas nedonutím nad vším mávnout rukou... Musím trénovat :D
Děkuju ti :))

Ehm..

(Geluška (geluska.blog.cz), 10. 12. 2010 6:15)

Klíče je homosexuální zaměření „škoda“, a že tím příběh ztrácí. ?
Kdo tohle mohl napsat? Nemyslím si, že je to pravda, vždyť samotné HP (klíč) je prostě tak daný.. líbí se mi to. Strašně moc. Pokud se to někomu nelíbí tak ať si táhne a nás nechá žít. I když musím přiznat, že jsem zklamaná.. tuto povídku čte i máti mé kamarádky (ano ano Alice jsi borec xD), která má ráda / nevadí ji homosexualita.. a když se někdo starý (mladý) jako já dokáže proti homosexualitě tak bránit? Hrůza. Myslela jsem si, že už nejsme v 19 nebo 20 století. Lidi proberte se. Každý by měl mít někoho rád a je opravdu jedno jestli to bude holka nebo kluk.

Se svou troškou do mlýna..

(Popoles, 9. 12. 2010 23:19)

Nejsem dobrá v debatách, tak jen stručně - Alice, nenech se nikým znechutit. Je to tvá povídka, tvůj nápad, tvé myšlenky a hlavně - tvoje radost. Protože psaní je radost (aspoň pro mne). Souhlasím s názory v komentářích níže a plně podporuji postoj žít a nechat žít.
Rejpalové, nespokojenci, kibicové, prudiči, hlupáci i hulváti - všímáš si, že u všech těhlech slov chybí jakékoli označení sexuální orientace, barvy pleti, vyznání ... - tu budou vždycky, je jen na nás, abychom si je nepustili do života.
Takže držím palečky, abys komentáře a výlevy těch ignorantů, kteří mají předsudky a potřebu hanět to, čemu nerozumí a jejim cizí, musela v budoucnu řešit co nejméně.
S nebetyčným obdivem k tvému psaní, P.