Jdi na obsah Jdi na menu
 

Klíč a slash

rainbow_flag_of_glbt.jpg

Moji milí čtenáři J
S ohledem na to, že se mi – k mému velkému překvapení – v poslední době dostávají různé reakce, od mile nejistých až po zklamané, rozhodla jsem se opět a tímto způsobem k danému tématu vyjádřit.
Třebaže mám na úvodní stránce napsáno, že „v příběhu jsou zpracovaná homosexuální témata… doporučený věk 18+“, třebaže se prezentuji jen a pouze na stránkách Daily slash, třebaže jsem si tyto stránky dala na první místo ve svých oblíbených odkazech, třebaže další dva odkazy jsou na výtečné slashové autorky, třebaže v komentářích jsem se vyjádřila nejednou a jasně - náhle se setkávám s dotazy, zda je Elysejský klíč slash.
Takže ještě jednou – ano, Elysejský klíč je jednoznačně slash J
K otázce, proč to na vás na první stránce nekřičí blikajícím rudým nápisem a je to „pouze“ uvedeno v informacích dole - odpověď je prostá:
Vztah dvou mužů je normální. Tečka.
Pokud jste všechna zmíněná upozornění přehlédli a pokud je vám vztah dvou mužů nepříjemný, pak vás zjevně zlomyslný osud zavál na nesprávné stránky a je nejvyšší čas přestat číst ;-)
Já budu vaši volbu respektovat. Vy prosím mějte v úctě práva a svobody druhého člověka na volbu partnera.
Zcela vědomě píšu pro menšinovou část čtenářské obce a jsem s tím naprosto spokojená. GLBT lidé mají právo na své vlastní pohádky, na své vlastní sny. Považuji za čest, že je pro ně smím psát.
Děkuji vám.
 
Přeji krásný zbytek dne
 
 
 
P. S. Neodolám, připojím kratičkou úvahu. Kdybyste se setkali s kritikou povídky, založenou na tom, že je příběh heterosexuálního zaměření; ruku na srdce, jaký by byl váš názor na to? Přišlo by vám to – absurdní? J
A z jakého důvodu bychom měli akceptovat, že opačný přístup je v pořádku???
 
P. P. S. Pro ty, kteří si nejsou významem slova „slash“ jistí, pak tedy ve zkratce jde o fanouškovskou tvorbu, zabývající se předpokladem, že dva představitelé stejného pohlaví z nějakého filmu či seriálu chtějí/jsou/byli/budou spolu sexuálně nebo romanticky zapleteni. Pokud jste se domnívali, že slash jako takový se rovná obscénní porno, byli jste někým ošklivě mystifikováni J Velmi podrobně je význam a vývoj slashe popsán zde .
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Láska je věčná, láska je mocná, láska má mnoho podob...

(Latharna, 8. 9. 2011 11:02)

Můj první slash. Skřípala jsem zuby a četla se sebezapřením. Později jsem hltala slova s dravou vášní.
Ty jsi můj druhý slash. Zuby jsem ušetřila ;-)
Nemám absolutně žádné výhrady proti homosexuálům. Jsou tací, které můžu hrdě prohlásit za přátele. Je to vztah člověka jako každý jiný. Pouze zaslepení to nevidí. Předsudky ubližují hlavně sami sobě. Ale to je jejich chyba, snad si jednou budou schopni odpustit.
Tvá povídka byla jedním slovem opojná.
Přestože jsem schopná akceptovat vztah Severuse a Harryho pouze na otcovské úrovni, pomalu ale jistě jsem se propracovala k akceptovatelnosti vyššího stupně ;-)
Styl psaní je bravurní. Myšlenkové pochody, názory na věc... Ztrácela jsem se v duze slov. Na stránkách, kde jsem na tvůj odkaz narazila ve slash okénku, jsem četla, že vztah Harryho a Severuse v E.K. snižuje kvalitu povídky. Zvědavost mi nedala. A po dočtení musím říct, že je toto prohlášení pouze prohlášením jednotlivce, tudíž nemá smysl se za ním nějak obracet ;-) Povídce dávám své vysoké hodnocení. Doufám, že se dočkáme i další tvorby.

vztah dvou můžů je normální

(Fido, 8. 9. 2011 10:20)

ale někdy se na některé postavy nehodí :)
no ale jsem rád, že to vím ... Na klíč jsem dostal doporučení, ale tímto je to už bez problémů
slash a HP témata nemám rád

slash :-D

(Karamelka, 26. 8. 2011 21:21)

Když jsem náhodou narazila na povídku, která byla psaná jako slash, zarazilo mě to. Předtím jsem o slashi nic neslyšela, ale povídka byla skvělá, tak jsem ji dočetla. Za pár dní mi to nedalo a hledala jsem další. Poté jsem je ukázala kamarádce a ta teď nečte nic jiného. Povídky byly tak zajímavé, že mi vztah dvou osob stejného pohlaví vůbec nevadil. Dodnes sice nemusím sexuální scény, ale to ani u heterosexuálních povídek. Teď čtu všechny povídky a záleží hlavně na příběhu, zápletce, postavách a stylu psaní, to je to na čem záleží!

!

(Lucy Richmore, 5. 7. 2011 12:22)

Slash mám ráda, ale jako jednorázové čtení, avšak Klíč změnil mé mínění! Takhle přirozený vztah jsem ještě neviděla. To, že se z toho vyklubal slash byla jen třešnička na dortu! :D At´ si říká kdokoli cokoli, já jsem nadmíru spokojená a tato povídka se umístila na první příčce!

...

(Zuzana, 6. 4. 2011 15:11)

Nedávno som si dala "Klíč" na ff denníku do kolonky "prečítať" a práve som sa doňho chcela pustiť, keď som narazila na tento článok, nedá mi nereagovať. Ja si myslím, že každá láska, je jedno aké osoby sú zúčastnené, je krásny keď je úprimný. Ja si rada prečítam všetko čo je napísané pekne a je mi jedno či slash, het alebo aj nič z toho. Podstatný je predsa príbeh. To ako je napísaný a ako ho prežívam. Tak. Názor som vyjadrila, ďakujem, že píšeš a večer, a hneď ako mi dajú všetci trochu času idem čítať.

Ahojky, Zuzano :))

(Alice, 8. 4. 2011 17:18)

Děkuji ti :)) Souhlasím s tebou, podstatný je příběh, zda nás dokáže oslovit, zda se můžeme nějak sžit s postavami; jsem ráda, že to vnímáš stejně. A děkuji ti za tvé vyjádření :))
Budu doufat, že se ti Klíč bude líbit :)) Měj se hezky :))

...

(marci, 23. 2. 2011 11:08)

Čekala jsem si tak na další pátek (a úterý) a pročítala různé příspěvky a komentáře. Nedá mi to - musím reagovat :-)
když jsem objevila svět fanfiction (díky HP), slash mi neříkal vůbec nic. Popravdě ani homosexualita. Ne že bych měla předsudky - prostě jsem o tom (v hlubokém socialismu dospívající) vůbec nepřemýšlela.
Hltala jsem z ff co se dalo a díky fixaci na různé postavy jsem na slash zákonitě narazila. Moje první setkání byla povídka "Svedeme to na jmelí..." (Pár RL/SB - bohužel už nevím autora). Povídka mě okouzlila a od té doby se "vezu" :-)
Ale proč to hlavně píšu: díky mně se k ff dostala i moje tehdy dost nezletilá dcera. Hledala si na netu sama (nepochybuji, že poctivě zaklikávala, že jí je 18+) a pochopitelně sondovala, co čtu já. Její první reakce byla (asi i vzhledem k věku) dost nekompromisní. A negativní. Nehrotila jsem to, spíš jsem se podivovala, co jí vadí... A vida. Dnes je moje dcera tolerantní dospělý člověk a dobré slashové povídky mi sama vyhledává a doporučuje.
Závěr? Hrdě přiznám, že tohle se mi výchovně povedlo a volám: jen víc dobrých slashových povídek. Každý prostředek k šíření tolerance v této oblasti je nedocenitelný!
PS: Mojí mamce je přes sedmdesát a krystal manželství jí uchvátil :-) (I starší lidi je třeba vychovávat :-) )
M
M

Právo na pohádky a sny

(friday, 10. 1. 2011 12:33)

četla jsem už spoustu zdůvodnění, proč psát a nepsat slash, ale nikdo to neřekl tak přesně, výstižně a krásně jako ty...
kybys na tohle téma psala petici, podepíšu ji hned na místě...

Ahojky, friday :))

(Alice, 11. 1. 2011 1:07)

Moc ti děkuji :)) Jsem vážně ráda, že se ti tohle mé "vyznání" líbilo a že se mi podařilo vystihnout i tvé pocity :))
Pevně věřím, že kdyby taková petice někdy měla existovat, podepsalo by nás ji tisíce :))

Re: Právo na pohádky a sny

(Narcissa, 15. 2. 2011 22:20)

Súhlasím popsala si to veľmi jasne a pekne(no však si aj spisovateľka :-) )

Ahoj, Narcisso :)

(Alice, 16. 2. 2011 16:30)

Děkuju :))

-

(Katrin, 7. 2. 2011 0:15)

Oh, až teď jsem si všimla tohohle článku a nedá mi to abych nevyjádřila podporu. Tobě samozřejmě. Chápu jak může člověka střet s netolerantními a zabedněnými jedinci nakrknout (promiň mi ten výraz). Sama jsem mnohokrát vedla zcela zbytečné diskuze na toto téma s lidmi, kteří se zkrátka nedokáží smířit se skutečností, že sexuální orientaci si člověk nevybírá, NENÍ to nemoc ani další nesmysly se kterými se jsou schopní vytasit. Osobně homosexualitu považuji za něco naprosto přirozeného a přikládám jí asi takový význam jako faktu, že já preferuji vanilkovou zmrzlinu, před čokoládovou. Proto je mi neskutečně sympatická tvá zmínka o absenci "rudého blikajícího nápisu". Štve mě i jako heterosexuála, že na stránkách fanfiction neustále narážím na smrtelně vážně znějící varování týkající se slashově laděného obsahu. Jako by šlo o něco co poškozuje dobré mravy nebo nás mohlo bůhvíjak šokovat. To mi přijde logičtější, když už mají někteří útlocitnější jedinci potřebu nás varovat, upozornit například na popisné násilí, které se v povídkách může vyskytnout. Na druhou stranu musím přiznat, že když jsem poprvé objevila svět fanfiction nemohla jsem slash ani cítit. Nebylo to ale způsobeno odporem k homosexualitě jako takové, ale neschopností vidět postavy, která paní Rowlingová vytvořila, nějak jinak. Snape přece není homosexuál, to je blbost! :-) Všechno se ve mě proti té předtavě příčilo. Tak to zkrátka není a basta. No ale vzhledem ke svému sklonu fantazírovat a snít jsem postupem času došla k: co kdyby? Proč by nemohl být? Nabízelo to spoustu nových možností a já byla do světa kouzel příliž zamilovaná, než bych si je nechala ujít. A tak jsem tomu dala šanci. Neměla jsem to dělat, teď čtu už jen slash a tím se mi značně zúžil výběr povídek :-)
Uf, to jsem se rozkecala :-(

Ahoj, Katrin :)

(Alice, 16. 2. 2011 16:29)

Díky :) Jsem moc ráda, že ten "rudý blikající nápis s varováním" vnímáš stejně jako já :)
A ohledně slashe, můj příběh je docela podobný tvému, taky jsem si nějak neuměla představit známé postavy jinak - třeba u Pána prstenů jsem tohle ještě nepřekonala :)) Ten svět mi přišel dokonalý takový, jaký byl stvořen Tolkienem :) Ale v HP? Sice nečtu výhradně slash, ale určitě mu dávám přednost; mou "úchylkou" je spíš fixace na tyhle dvě konkrétní postavy, Severuse a Harryho - takže ano, i moje pole povídek se značně zúžilo :))
Děkuju ti :)

Dobře....

(Hatifnatif, 24. 1. 2011 18:05)

...řečeno, komu to vadí, ať jde jinam...tvá povídka je opravdu moc krásná a myslím, že upozornění na to, že se jedná o vztah dvou mužů je naprosto dostačující a ti, kdo tomu nerozumí halt neumí číst s porozuměním. Asi pozůstatek špatného školství nebo co.....nenech se jimi znechutit, nám nekonzervám, co čtou rádi slash i neslash, prostě proto, že pokud je příběh hezký, psaný čtivě, je nám jedno, kdo koho v něm miluje/nenávidí/toleuje/netoleruje...či co jiného dělá, se tvá povídka moc a moc líbí. Už mě ta netolerance v naší společnosti začíná dost unavovat....vždyť máme proboha 21. století....prej moderní....

...no rozepsala jsem se, ale doufám, že to mělo hlavu a patu a k něčemu to bylo....


Hatifnatif

Ahojky, Hatifnatif :))

(Alice, 24. 1. 2011 23:49)

Děkuju ti :)) Ne, určitě se znechutit nenechám :)) Nás "nekonzerv" je naštěstí hodně a věřím tomu, že tolerantních lidí je mnohem víc, než těch homofobních - jen ti na druhém břehu jsou bohužel víc slyšet :)) Sama mám moc ráda i neslashové příběhy (pokud je v nich Harry a Severus v kladném vztahu ;-)), ale slash mi prostě učaroval trochu víc :))
Moc děkuji za tvé vyjádření :)) A velmi mě těší, že se ti Klíč líbí, děkuju :))

---

(Lilithka, 9. 1. 2011 12:44)

Ave, Alice. Upřímně a ze zkušenosti Ti radím, aby jsi se nenechala odradit od psaní a rozdávání radosti nám, vděčným čtenářům, i dál. Absurdnost chování těch, kteří si hrají na tolerantní a často i nejlepší ze všech lidí na světě, mě osobně nikdy nepřestane udivovat, ale zlobit se tím... to prosím ne, to nedělej.
Jak vidím, píšu už trochu pozdě, ale dřív jsem na tuhle "diskuzi" nenarazila.

Ahojky, Lilithko :))

(Alice, 11. 1. 2011 0:48)

Děkuji ti, za tvůj názor i radu :))
Ne, už se nezlobím, dávno ne :)) Nejspíš mě to nadzvedlo proto, že jsem se poprvé setkala s takovým názorem na svou tvorbu, třebaže Klíč není první slash, co píšu.
No... všechno musí být jednou poprvé :)))
A třebaže mě "hněv" přešel poměrně rychle, jsem ráda, že jsem tohle napsala. Aspoň je vše jasné :))
Jinak samozřejmě souhlasím s tebou, zlobit se ničemu nepomůže a může jen uškodit :)) A to by byla škoda, vždyť píšeme hlavně pro radost :))
Děkuju ti :))

ahoj

(maure, 28. 12. 2010 0:26)

Ahoj, normálně tu nekomentuji (kolem druhé ráno, kdy obvykle čtu, na to nemám sílu), ale tento příspěvek opravdu nemůžu přejít.
Klíč je výborná povídka - a nezáleží na tom, jestli jsou hrdinové bi, hetero nebo homosexuálové... Píšeš neuvěřitelně citlivý příběh, který nám čtenářům vždy prozáří pátky - osobně se ani tolik netěším na víkend, jako spíše na nový díl Klíče. A myslím si, že o příběh tu jde v první řadě. Při povídce takových kvalit je pak směšné, když si někdo stěžuje, že se jedná o slash... Je to, jako by chtěli příznivci čaje zakázat prodej kávy.
No, doufám, že jsem moc nežvanila. Přeju hodně inspirace, krásné svátky a úspěšný nový rok!

Ahojky, maure :))

(Alice, 28. 12. 2010 13:10)

Děkuji ti. Protože to, co jsi napsala, je jednoduše skvělé. Jsem nesmírně ráda, když se ti příběh může líbit natolik, můžeš přijmout hrdiny a jejich osudy tak, že nějaká orientace ztratí význam. Protože máš pravdu, o příběh jde v první řadě :)) Budu doufat, že se mi ještě podaří pár tvých pátků prozzářit :))
Děkuji, maure. I tobě krásné svátky a úspěšné vykročení do nového roku :))

Ahoj Aliice :-)

(Bara, 16. 12. 2010 22:15)

Já vím, že v poslední době nekomentuju, ale prostě mi nezbývá čas, ale pořád čtu. Celkem mně překvapilo, že se ještě najde pár homofobů, který nepoznali, že toto je slash.
Alice prosím takových magorů si nevšímej, pýšeš úžasně a právě pro to, že je tato povídka slash je tak dobrá. Jen tak dál. Já bych už bez slashe nedokázala žít.
A pro lidi který to ještě neví, orientace fakt není nakažlivá, a i když je jich jenom 4% sou to úžasný lidi. Pár jich znám, tak že to vím z vlastní zkušenosti. :-D